zhuang hong yi

Toon meer

Het werk van Zhuang Hong Yi (1962) laat zich bekijken als een reis door de wereld, waar Zhuang komt worden nieuwe ervaringen en beelden opgedaan die tot uitdrukking komen in zijn schilderijen. Werk dat steeds in ontwikkeling is, zich verrijkt en daardoor verrast. China het land waar Zhuang geboren is en zijn eerste opleiding heft gehad, zijn verblijf in Groningen waar hij zijn opleiding vervolgde en dan nu Rotterdam waar Zhuang zijn atelier heeft.
Het werk van Zhuang laat zich echter niet naar nationaliteit indelen, hoewel hij in veel krantenartikelen is beschreven als een jonge Chinese schilder die werkt en woont in Nederland.
Ik betwijfel of het zinnig is om kunstenaars in te delen op basis van etniciteit, grenzen zijn relatief geworden en de nieuwe media brengen werelden bij elkaar die vroeger nauwelijks van elkaar gehoord hadden. De wederzijdse beïnvloeding van kunstenaars is wereldwijd en leidt tot nieuwe handschriften die zich niet naar etniciteit laat indelen.
Zhuang Hong Yi is een groot voorbeeld van een kunstenaar die zich laat inspireren door de omgeving waar hij vandaan komt en waar hij verblijft, ook de belangrijke gebeurtenissen in zijn leven komen in dat werk krachtig tot uitdrukking.
In het werk van Zhuang lees je het verhaal van zijn geschiedenis in China, het werk getuigt van een grote vakambachtelijke bekwaamheid in de manier waarop hij met zijn materialen omgaat. Aan de gemengde technieken waarvan Zhuang zich bedient met als basis rijstpapier worden door zijn ervaringen in Nederland steeds weer nieuwe technieken toegevoegd.